2014. szeptember 3., szerda

Gyapjú = szappan vagy Nagyszékely 2.rész


Gyapjúval foglalatoskodás okán, az utóbbi időben belemerültem a festőnövények világába. 
Amikor először láttam festőnövénnyel festett gyapjúfonalat, tudtam, hogy elvesztem. Teljesen elvarázsolt a színek harmóniája, szépsége. A természet annyi mindent tud adni nekünk, élelmet, gyógyhatást, gyönyörűséges színeket.
Ha az ember nem rest, akkor bőven talál festésre alkalmas növényeket akár a konyhakertben, akár az árokparton vagy erdőn-mezőn. Néhány lehetőség a teljesség igénye nélkül.
Konyhakertből, gyümölcsösből: vöröshagyma, sárgarépa, cékla, kajszibarack, fekete szeder, birs
Árokpartról, mezőről: bodza, csipkerózsa, csalán, cickafark, festő pipitér
Erdőből: tölgy, hárs, fűzfa, éger
No, de mi köze a gyapjúnak a szappanhoz?
A megismert és kipróbált növények közül, többet én is használok szappanok színezéséhez, de akad, amelyik nem szereti a lúgos közeget.
Három különleges festőnövényre sikerült szert tennem, ajándékba kaptam mindet Nagyszékelyben.
Aki nem kezdő szappanozó, ismeri őket. :))

Az egyik a festő buzér, amelynek őshazája Kis-Ázsia, de nálunk is szépen fejlődik. Az én növénykéim még kicsik, 2-3 év múlva lesznek akkorák, hogy érdemes legyen festésre használni őket. A növény gyökeréből gyönyörű vöröses színek kaphatók.

A másik festőnövényem a festő csülleng, amely a Kárpát-medencében is honos. Az idén vetettem el, így csak jövőre tudom kipróbálni, mivel a növény első évében növesztett leveléből kissé bonyolult eljárással készíthető a zöldessárga festőlé. Ezzel a festőlével színezett gyapjú levegőztetve kék színű lesz. A XVIII. századig a kékfestővásznat festő csüllenggel festették, később váltotta fel az erősebb, sötétebb kék színt adó indigó. A festőlé nem alkalmas szappan színezésére, azonban a festékanyagot por formában is ki lehet nyerni és így már szépséges kék színű szappant tudunk készíteni.

A harmadik növényem tényleg különlegesség, a szíriai rutafű vagy törökpirosító. Két palántát kaptam és nagyon vigyázok rájuk. Hazánkban török maradék, kivált a Kaspi-tó körül gyakori. A magjaiból készített élénkvörös festék használható festésre.

Konkluzió: Kíváncsivá tett, ez a festőnövény dolog. :)) Kísérletezés következik, hogy mely festőnövények alkalmasak szappan színezésére.
Tudom, sokkal könnyebb lenne megvásárolni a bolti színezőket, de én a természetesség híve vagyok.

Közben hírnök jött és pihegve szólt, hogy már nevelgetik nekem a báránypirosítót. :))

4 megjegyzés:

  1. Kíváncsian várom a jövőbeni beszámolóidat! ;)

    VálaszTörlés
  2. Szia, én is idén ültettem először festő csüllenget, de nincsen még virágja, csak a levelei. Állítólag jövőre lesz virága, ha túléli.... Remélem. Egyelőre csak szaporítani akarom, mert nem minden mag kelt ki.
    Honnan szereztél magot?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...