2013. július 2., kedd

Én vagyok a Biri nénnye avagy gyűjtögetés erdőn-mezőn

Az elmúlt 2 hetet Igalban töltöttük, ahol "kicsit" gyógykezeltek minket, "kicsit" áztattuk magunkat a gyógyfürdőben. De nem ez volt az első eset, hogy mostanában Somogyban jártunk. Az utóbbi pár hónapban többször voltunk arra, mint az elmúlt 5 évben. Nem véletlenül! :))
Somogyvámoson voltunk bodza virágzás idején.
Nem hagyhattuk ki, hogy ne szedjünk belőle. A kinyílt virágból készült bodza szörp. Ezt nem tudom megmutatni, mert már se híre, se hamva. :)) A bimbós, majdnem kinyílt virágokból szárítottam egy jó nagy adagot télire. Teája nagyon finom, amit megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és az immunrendszer serkentőjeként is használhatunk. Nátha esetén napi 2-3 bögrével is ihatunk, amilyen forrón csak bírjuk. Forró lábfürdővel kiegészítve nő a hatékonysága. Kiizzadjuk a náthát, azaz méregtelenítjük a szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.

Igalban tökéletes növénygyűjtő helyekre leltünk, nem is jöttünk haza üres kézzel. Illetve vászonszatyrokkal. :))
Már szárad a közönséges cickafark.
 
Tea lesz belőle, amit majd borogatásként használunk, ha szükség lesz rá. Természetesen krémet is kutyulok, amit nehezen gyógyuló sebekre, ekcémára szoktunk alkalmazni.

Utoljára hagytam az egyik nagy kedvencemet, a hársfavirágot. Igal környékén nagyon sok, szép nagy hársfa van. És épp most virágzott! Esténként a levegő megtelt csodálatos illatával. Hársfavirág nélkül hazajönni vétek lett volna. Gyűjtés előtt meg kell nézni milyen hársról szeretnénk szedni, mert az ezüst hárs virágja nem alkalmas drognak, csak a közönséges hárs, a kislevelű, illetve a nagylevelű hárs.
Teaként is fincsi. Forrázata gyógyhatású, meghűléses betegségeknél izzasztó, lázcsillapító és köptető, influenzás megbetegedésnél vírusölő hatású, görcsoldó és epehajtó, nyugtatja az egész emésztőrendszert, nyugtató és idegcsillapító, különösen álmatlanságban szenvedő gyerekek és idős emberek számára.
Felhasználhatjukgyógyhatású fürdővizekhez, vagy bőrápoló szerként; fürdővízbe öntve nyugtató, lazító hatású, hajöblítésnél hajmosás után simává és mézillatúvá varázsolja a hajat.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Biri nénnye!
    Jók ezek a népi vajákosságok, szeretettel alkalmazom én is:-)
    Nagyon pirulva mondom, hogy van a kertemben bodza, amit szörpbek szántam, addig vártam a nyílással, mire leverte az egészet a vihar:-(
    Most érik ugyan a bogyója ami finom lekvárként figyelhetne majd a polcomon, de félve kezdek hozzá, mert pár éve készítettem és az egy lötty lett, fúj.
    A hársfa virággal ugyanígy jártam, az utcánkban van fa több példányban is, de a virágok szintén a vihar martalékává váltak.
    Nos így jártam.
    Örülök, hogy Neked sikerült szedned, egészségetekre váljék a finom tea!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, azért megpróbálkozol a bodza lekvárral! Ha mégsem, legfeljebb küldök, ha nekem meg lesz. :))

      Törlés
    2. Szívesen fogadom és a jó receptet is;-)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...