2012. október 5., péntek

Egy kis "tudomány" - Levendula projekt 4.rész

Örömmel tapasztalom, hogy a reneszánszát éli a levendula. A neten kalandozva egyre több blogon, webáruházban találkozom vele motívumként, minta formájában, kozmetikai és süti alapanyagként.
Nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyan emberrel, aki közömbös lett volna a levendulával szemben. Vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Az embereket elsősorban a jellegzetes illata és a lila szín árnyalatai ragadják meg. De valójában mit tud ez a látszólag egyszerű növény?
Dél-Franciaország, Olaszország, Dalmácia, Anglia és Tasmánia területén honos, de ahol termeszthető, mindenhol termesztik. Illóolaját virágjának lepárlása útján nyerik.
A levendula illóolaja a legrégebbi idők óta alkalmazott gyógyszerek egyike. Neve latin eredetű, a "lavare" = mosni ige származéka. (A rómaiak leginkább a fürdőkben használták.) Már korábban felismerték, hogy nem csak testi fájdalmak hatékony gyógyítója, hanem a zaklatott lelkiállapotokra is jótékony hatással van. Meglepően gazdag hatása és alkalmazási területei mind valósak.  
A legsokoldalúbban alkalmazható illóolaj.
Hatásai:
             > Görcsoldó
             > Izgató, nagy adagolásban - VESZÉLYES!
             > Fájdalomcsillapító
             > Antiszeptikus
             > Élősködőket pusztító (tetű, rühatka) 
             > Izzasztó
             > Lázcsillapító
             > Vizelethajtó
             > Szíverősítő
             > Bélmozgás-serkentő
             > Nyugtató (különösen a szívidegekre hat)
             > Vérnyomás-szabályozó
             > Féregűző
             > Menstruáció-szabályozó
Gyakorlati alkalmazás
Minden illóolajra, így a levendulára is jellemző, hogy gyúlékonyak és vízben nem oldódnak, ám oldódnak (itt csak praktikus, " házi használatra" szánt oldószerek következnek): zsíros olajokban, zsíros olajokat tartalmazó gyümölcsök pépjében, mézben, tejben, tejszínben, tejfölben, tojássárgájában, alkoholban.
Az illóolajok rendkívül tömény hatóanyag-koncentrátumok. Belső alkalmazásukat beszéljük meg az orvossal, vagy egy aromaterapeutával.
Külső alkalmazása nagyon sokféle lehet, de nagyon fontos, hogy megtartsuk az adagolás mértékét, nem szabad túlzásba esni! Külsőleg használható pl. nehezen gyógyuló, gyulladt, gennyes sebek esetén, égési sebek gyógyítására, rovarcsípések estében, hajhullás ellen, tetvesedés/rühösség esetén, mértéktelen napozáskor a leégett bőr nyugtatója/gyógyítója, lábgombásodás esetén.
Az alábbi felhasználási lehetőségek mindenki által könnyen kivitelezhetőek, teljesen ártalmatlanok, csak pozitív hatásuk van.
Párologtatás illatosító lámpával
Inhaláció, amely lehet száraz, ill. forró víz segítségével
Szauna
Fürdők - mivel nem oldódnak vízben, ezért használat előtt oldjuk fel őket
Borogatások meleg és hideg formában
Masszázsolajok - az illóolajokat olyan olajokban oldjuk fel, amelyek önmagukban is nyugtatják, táplálják a bőrt
Parfümök, kölnik

Ötletként néhány felhasználási lehetőség a háztartásban. Levegőfertőtlenítő spray, fertőtlenítő falfesték, öblítő, szappan.

A konyhában történő felhasználáskor ne felejtsük el, hogy az illóolajakat oldószerben előzetesen feloldva keverjük ételeinkbe, italainkba.
Italok lehetnek pl. aromásított teák, turmixok, frissítők.
Ételek pl. aromás mézek, édességek, sütemények.

Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok című könyve alapján


2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...