2014. július 28., hétfő

Nagyszékely 1.rész

Az elmúlt 2 hetet Nagyszékelyben töltöttük, egy kedves ismerős házaspárnál segítettünk a házban, a ház körül. Mivel sejtettük mire számíthatunk üvegekkel, tasakokkal felszerelkezve érkeztünk, mert házigazdáink permakulturás módon gazdálkodnak a kertjükben. Párom a zöldséges kertből gyűjtött magokat. Nekem pedig a gyógynövények jelentettek nagy örömet, amikből jócskán gyűjtögettem. Ezekből csak néhány.

A bíbor kasvirág természetes antibiotikum. Felhasználható fertőzés, gyulladás, hurut, megfázás, torokgyulladás esetén. Főzetként, vagy tinktúra formájában fogyasztható.

A vérehulló fecskefű kivonata fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. Sárgás nedve szemölcsirtásra, rosszul gyógyuló sebek, vagy elvakart, elfertőződött bőrsérülések, tyúkszemek gyógyítására használható.
Figyelembe kell venni, hogyha kis mértékben is, de a fecskefű mérgező, így nem szabad túlzásba vinni a használatát!

A fekete nadálytő gyökerében található allantoin segíti a csont- és izomsérülések zúzódások, rándulások gyógyulását. A kozmetikában ránctalanítók, hámosítók, összehúzók alkotórésze.

Azok a macerátumok! :)) Mondanom sem kell, kihagyhatatlanok. Olívaolaj híján hidegen sajtolt napraforgó olajba kerültek a növénykék.
Mindháromból krém készül majd, de a körömvirágot és a citromfű, menta, kakukkfű keveréket természetesen szappanhoz is használni fogom.
A körömvirág fertőtlenítő hatással rendelkezik, hatásos vágások, sérülések kezelésekor; a száraz bőrnek is nagyon jót tesz.
A cickafark is kiválóan alkalmazható vérzéses sérülések kezelésére.Arcvízként a a zsíros arcbőr, krémként repedezett kéz- és láb bőrének ápolására javasolható
A citromfű nyugtató, vírusölő hatású, szájvízként is felhasználható.
A menta nagyon jó rovarcsípések fájdalmának enyhítésére, ill. fürdők illatosítására.
A kakukkfűnek antiszeptikus, szagtalanító hatása van, erős teája hajmosásnál öblítésre használható.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...